Annons

Morotsbröd

0
5
1 Stycken
Av Fredriksdal Kategori Bakverk & kakor 1 oktober, 2019 Läsarrecept

Ingredienser

600 g
morot
500 g
Vatten
25 g
Salt
15 g
Jäst
180 g
surdeg
150 g
Rågmjöl
200 g
fullkornsbetemjöl
300 g
grovrivna morötter
700 g
vetemjöl special

Tillagning

  1. Lägg de skalade och tärnade morotsbitarna i en kastrull och häll vattnet över. Låt koka tills morötternas är mjuka och mixa det hela till en slät puré. Låt svalna. Mängden degvätskan kan variera från gång till gång men blir ca 1100 g degvätska.
  2. Häll degvätskan i en rymlig behållare och tillsätt salt. Rör om med en handvisp.
  3. Tillsätt surdegen och jästen och vispa igen.
  4. Häll rågmjölet och blanda väl.
  5. Tillsätt de grovrivna morötterna samt resterande vetemjölet i omgångar tills du är nöjd med degens konsistens d.v.s. varken för blöt eller stum (för mycket mjöl).
  6. Låt degen vila ca 60 minuter på en varm plats
  7. Stretcha degen och låt den vila en timme till på samma varma plats.
  8. Förberedd några brödkorgar med mjölade linnedukar.
  9. Stjälp degen på ett mjölat bakbord.
  10. Forma limporna, vänd dem i korgarna och täck de med respektive linneduk
  11. Låt vila en dryg halvtimme innan de stjälps på mjölade bakspadar.
  12. Grädda i 225 grader varm ugn ca 40 minuter.
  13. Grädda i 225 grader varm ugn ca 40 minuter.

Tips från kocken

"Detta bröd innehåller ordentligt mycket morötter och det som gör det möjligt är att jag använder kokta och mixade morötter i degvätskan. Visst är det nyttigt att äta råa morötter men det har visat sig att kokta morötter är minst lika nyttiga. Detta beror på att man får i sig 5 gånger så mycket karoten från kokta morötter än från råa.

Juwarot, Rodelika och Rothild är exempel på morotssorter med högt karoteninnehåll.
Är du som jag glad i chilipeppar kan du tillsätta 150 g grovriven eller finhackad jalapeño.

Recept: Philippe Hässlekvist"

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.