Annons

Minipajer med purjo och fänkål

1h 20min
0
4.3
12 Stycken
Av ELLE mat och vin Kategori Förrätt 25 december, 2014 Tidning elle mat & vin

Ingredienser

Pajskal

75 g
Smör
2 dl
Vetemjöl
1 msk
iskallt vatten
   
flingsalt

Fyllning

1 st
liten purjolök
1 st
liten fänkål
2 msk
Smör
1 dl
vitt vin
1 dl
Grädde
1 st
liten bunt finhackad färsk timjan

topping

50 g
lagrad ost - till exempel cheddar eller annan ost efter egen smak

Tillagning

1h 20min
  1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Använd engångsformar eller en muffinsplåt. Tumma ut degen till cirka 12 minpajer.
  2. Snitta purjolöken längs med och skölj noga. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längst ner. Skiva och finhacka vitlöken. Fräs i smör utan att den tar färg i cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt vin, grädde och kryddor. Sjud utan lock i ytterligare 5–10 minuter till en krämig konsistens. Fyll pajskalen med lök- och kålblandningen.
  4. Riv osten och toppa pajerna. Grädda på 200° i cirka 20 minuter.

Tips från kocken

"Pajdegen går bra att göra minst en dag i förväg och förvara i kylen. Fyllningen blir god och krämig. "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.