Annons

Margaretatårta

24h
0
4
1 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 4 januari, 2013 Tidning baka

Ingredienser

botten

100 g
Smör
2 st
Ägg
0.75 dl
strösocker
2 tsk
vaniljsocker
2 dl
Vetemjöl
0.5 tsk
Bakpulver
0.25 dl
Mjölk
1 st
citron - rivet skal

halloncurd

1 st
Gelatinblad
3 st
Äggulor
1 st
Ägg
0.75 dl
strösocker
1.5 dl
hallonpuré
50 g
Smör

hallonmousse

2 dl
hallonpuré
2 dl
Grädde
3 st
Gelatinblad
2 st
äggvita
1 dl
strösocker
0.25 dl
Vatten

smörkräm

350 g
smör - rumsvarmt
2 st
Äggvitor
1 dl
strösocker
0.25 dl
Vatten
   
röd karamellfärg

dekoration

   
färska bär

Tillagning

24h
  1. Botten: Sätt ugnen på 180°. Smörj en rund bakform, 19 cm i diameter och med löstagbar kant. Bryn smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta i de torra ingredienserna och blanda. Häll i lite i taget av det brynta smöret och mjölken och blanda tills du har en fin smet. Blanda till sist ner citronraspet. Fyll formen med smeten och grädda i ugnen i 25–27 minuter; använd provsticka för att kolla när bottnen är färdig. Låt svalna.
  2. Halloncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda äggula, ägg och strösocker i en bunke. Koka upp hallonpurén (hallon som passerats genom sil) och slå den över äggblandningen, blanda väl och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp curden på låg värme och under konstant omröring, tills den börjar tjockna; det sker vid 83°. Lyft av curden från plattan. Plocka upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och lägg det i curden. Klicka i smöret och blanda tills det gått ihop.
  3. Hallonmousse: Värm hallonpurén (hallon passerade genom sil) i en kastrull till fingervarmt. Vispa upp grädden löst. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggvitorna från äggen och lägg dem i en bunke; vispa vitorna lite lätt till ett fast skum. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull och låt koka i cirka 2 minuter; lyft av från plattan och häll i en tunn stråle över äggskummet medan du vispar på maxhastighet med elvispen. Vispa tills marängen är ljummen. Plocka upp gelatinbladen från vattnet och smält dem försiktigt i mikron i en bunke. Blanda sedan det smälta gelatinet med hallonpurén, därpå med marängen och vänd sist i grädden. Blanda försiktigt tills du har en fin hallonmousse.
  4. Smörkräm: Vispa upp smöret vitt och fluffigt i en bunke. Separera äggvitorna från äggen och lägg dem i en annan bunke; vispa vitorna lite lätt till ett fast skum. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull och låt koka cirka 2 minuter. Lyft av från plattan och häll sockerlagen i en tunn stråle över marängen medan du vispar på maxhastighet med elvispen. Vispa tills marängen är kall. Vänd sedan i det vispade smöret i marängen. Färga smörkrämen lite lätt rosa med karamellfärg.
  5. Montering: Häll halloncurden över tårtbottnen och stoppa in den i frysen några timmar. Ta ut och lägg på hallonmousse. Frys igen. Dekorera sedan med smörkräm på valfritt sätt och ovanpå den med färska bär.

Tips från kocken

"Jag rekommenderar att man gör denna tårta dagen innan och förvarar den i frysen. Nästa dag, ta ut tårtan, dekorera och låt den sedan tina i kylen 2–3 timmar."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.