Annons

Mangoldsoppa med ägghalva och vitlöksbröd

1h
0
Betygsätt
2 Portioner
Bild för Stockholm Tea House
Av Stockholm Tea House Kategori Soppa 24 september, 2013

Ingredienser

Ingredienser

200 g
mangold
   
en halv gul lök
1 dl
vitt vin (torrt) plus en skvätt till smaksättningen
2 dl
matlagningsgrädde
3.5 dl
Vatten
3 msk
crème fraiche den fetaste
   
1 msk vetemjöl och 1 msk vatten till redning
   
salt peppar och vitlökssalt till smaksättning
   
3 st. vitlöksklyftor till vitlöksbrödet
   
Ciabatta 3 skivor per portion
   
Olivolja och smör till bryning och stekning

Tillagning

1h
  1. Finhacka 1/2 gul lök och bryn i olivolja i en stekpanna. Skjölj och grovhacka mangolden och tillsätt den. Rör om och låt mangolden få sjunka ihop innan vinet tillsätts. Häll i vinet och låt blandningen få fortsätta sjuda någon minut. Därefter hälls 1 dl matlagningsgrädde samt 1 dl vatten över blandningen. Låt sjuda i 2-3 minuter, salta lite och dra sedan stekpannan från värmen. Häll hela mangoldblandningen i en mixer och mixa till den blir alldeles slät. (Eller tills du själv tycker att det ser bra ut.) Häll blandningen i en mellanstor gryta och låt koka upp. Tillsätt resten av vattnet, dvs 2,5 dl, en skvätt vin, 1 dl matlagningsgrädde och 3 msk Créme fraîche och låt koka ihop på ett par minuter. Tycker du att soppan är för lös, red med 1 msk vetemjöl samt 1 msk vatten i ett glas vid sida om och tillsätt i soppan. Smaka av med salt, peppar, vitlökssalt. Koka äggen (1 ägg/port.) i ca 9 min under tiden soppan görs. Skala och dela dem i halvor. Skär skivor av Ciabattan, 2-3 skivor/port. Hacka eller pressa 3 vitlöksklyftor och bryn i rejält med smör i en ren stekpanna. Stek bröden på lagom värme så att inte vitlöken smakar bränt. Bröden skall ha en gyllene yta. Servera sedan soppan med en 1 - 2 ägghalvor i och vitlöksbrödet vid sidan om. Den brynta vitlöken som blir över i stekpannan häller jag över som garnering över soppan.

Tips från kocken

Bild för Stockholm Tea House

"Den här rätten går också utmärkt att servera som en förrätt.
Servera i mindre skålar och servera bara en ägghalva och ett vitlöksbröd till."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.