Annons

Löjromsgravad strömming

0
Betygsätt
4 Portioner
Av recept.se Kategori Förrätt 31 oktober, 2012 Tidning elle mat & vin
Löjromsgravad strömming

Ingredienser

400 g
strömmingsfilé

lag:

0.5 dl
ättiksprit - 12 %
4 dl
Vatten
1 msk
Salt
2 msk
strösocker

marinad:

   
3-4 st schalottenlökar
1 dl
löjrom - eller efter tycke och plånbok
2 dl
gräddfil
4 msk
majonäs
   
2-3 droppar worcestershiresås
2 msk
torr sherry
   
några droppar citron
   
salt och peppar

garnering:

   
löjrom gräslök och dillkvistar

Tillagning

  1. Dag 1: Skinna den fileade strömmingen. Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke. Vänd ned strömmingen och ställ den kallt ca 12 timmar tills filéerna är vita rakt igenom men inte hårda.
  2. Dag 2: Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med de övriga ingredienserna till marinaden. Låt strömmingen rinna av i ett durkslag, klappa den lite torr med hushållspapper och lägg den därefter i marinaden. Vänd några gånger så att marinaden kommer åt överallt. Strömmingen är klar att avnjuta efter 3–4 timmar i kylskåpet, men helst skall man vänta 1 dygn. Lägg upp snyggt i en glasskål och garnera med en ”skedrund” boll löjrom, hackad gräslök och dillkvistar.

Tips från kocken

"Strömmingen får en mild, förnämlig smak som blir ännu lyxigare ju mer löjrom man kostar på sig. Budgetvarianten är att använda sikrom i stället.

Ur "Leif Mannerströms bästa" (Norstedts) av Leif Mannerström
"

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.