Annons

Lingonlimpa

24h
0
Betygsätt
3 Stycken
Av recept.se Kategori Matbröd 6 december, 2012 Tidning baka
Lingonlimpa

Ingredienser

Dag 1

25 g
Jäst
3 dl
Vatten
3 dl
Grovt rågmjöl
3 dl
Grahamsmjöl

Dag 2

   
degen från dag 1
25 g
Jäst
25 g
Smör
2.5 dl
vatten (37°)
1 dl
lingonsylt
1.5 tsk
Salt
10 dl
vetemjöl special

Tillagning

24h
  1. Dag 1: Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt vattnet; rör tills jästen lösts upp • Tillsätt rågmjöl och grahamsmjöl och arbeta ihop till en deg • Låt stå övertäckt med plastfolie och jäsa i 12 timmar.
  2. Dag 2: Smula jästen i en bunke • Smält smöret, tillsätt vatten och värm till 37° • Rör ut jästen med degspadet • Tillsätt degen från dag 1 samt lingonsylt, salt och vetemjöl • Arbeta till en smidig deg som får jäsa övertäckt i cirka 30 minuter • Ta upp degen och dela den i 2 eller 3 delar • Platta till delarna och rulla sedan ihop dem till avlånga limpor • Lägg dem med skarven nedåt i två eller tre smorda formar som rymmer 1 1/2 liter vardera • Låt jäsa i 40 minuter • Värm ugnen till 250° • Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 200° och grädda i 30–40 minuter (beroende på brödens storlek) • Låt kallna under duk på galler.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.