Annons

Lammstek med vitlökscrème

0
4.7
6 Portioner
Av Johannes Hultman Kategori Huvudrätt 14 februari, 2013 Tidning mat & vänner
Lammstek med vitlökscrème

Ingredienser

1 st
lammbringa (ca 1 -1.5 kilo)
1 knippe
färsk rosmarin
1 knippe
färsk timjan
1 st
citrons citronzest
3 st
vitlöksklyftor
1 tsk
Salt
   
peppar
   
Smör
   
bindgarn

Vitlökscrème

30 st
vitlöksklyftor eller 10 king solo
   
Mjölk
   
Salt
2 msk
kallpressad rapsolja

Tillagning

  1. Mixa alla ingredienser till en torr pasta, som du gnider in köttet med. Rulla sedan ihop lammbringan så att den tjockare biten hamnar i mitten. Bind upp rullen med bindgarn. Baka sedan i ugn på 100° grader tills rullen är riktigt mör, men minst 4 timmar.
  2. När köttet är klart, stek det i smör i varm panna. Låt vila i 30 min innan du trancherar. Låt inte lammsteken bli kall innan du serverar, då fettet i lamm stelnar snabbt, och aldrig blir lika härligt om det värms upp igen.
  3. Vitlökscrème: Krossa vitlöksklyfotrna lätt. Lägg i kastrull och täck med mjölk. Salta och låt sjuda tills vitlöken är mjuk, ca 20 min. Sila av (spara mjölken), och mixa slätt med rapsoljan och lite av mjölken.

Tips från kocken

"Istället för den klassiska lammsteken på urbenat lår, så använder jag här lammbringan, som får gå länge i ugn på låg värme. Detta ger ett fantastiskt smakrikt resultat då fettet smälter och smaksätter det möra köttet. Kanske inte helt lätt att få tag på, men väl värt ansträngningen. Be de i butiken bena ur bringan åt dig, och ta hem benen och koka en god sås om du vill.

Låt inte den stora mängden vitlök avskräcka – när man kokar den i mjölk blir den himmelskt mjuk och len. Mjölken som blir över har en god och mild vitlökssmak som man gärna kan smaksätta en potatispuré med."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.