Annons

Lammstek med rödvinssky

0
Betygsätt
6 Portioner
Av Birgitta Höglund Kategori Huvudrätt 10 mars, 2013 Tidning mat & hälsa
Lammstek med rödvinssky

Ingredienser

1 kg
benfri lammstek
1 msk
torkad rosmarin
1 msk
torkad timjan
1 msk
havssalt
0.5 tsk
nymald vitpeppar
2 dl
rödvin
1 dl
Vatten

Rödvinssky

2 dl
fond från steken
1 dl
rödvin
2 msk
riven norsk getost - kan bytas ut mot smulad chèvre eller fetaost
50 g
Smör

Tillagning

  1. Skär snitt genom fettkappan på lamm­steken. Mortla örtkryddorna, blanda med salt och peppar och gnid in steken ordentligt runtom. Lägg på galler i långpanna med en stektermometer på tjockaste stället.
  2. Häll vin och vatten i pannan och ställ in på 250 grader i 20 minuter. Sänk sen värmen till 175 grader. Låt termometern komma upp i ca 65–68 grader, beroende på hur rosa steken ska vara.
  3. Fyll på med lite mer vatten eftersom, om skyn kokar bort i värmen. När steken är klar, det tar ungefär 1 timme, låter du den ligga och vila på skärbrädan en stund med folie över.
  4. Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp, tillsätt mer vin och rör ner den rivna mesosten. Låt koka ihop en stund, dra sen från värmen.
  5. Smaka av om du vill ha lite mer sälta än den som kommer från stekskyn. Rör ner smöret i små klickar.
  6. Servera en skiva av steken på en bädd av rödvinssky. Rättikagratäng och tomatsallad smakar gott till.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.