Annons

Lammstek med kryddig hjortronchutney

0
5
4 Portioner
Av recept.se Kategori Huvudrätt 22 februari, 2013 Tidning mat & vänner

Ingredienser

1 st
lammstek (ca 1kg)
1 st
vitlök (finhackad)
1 dl
timjan
   
Olivolja
   
Smör
   
salt och peppar

Sallad

1 paket
bladspenat
3 nypa
nävar rucola
3 msk
bananschalottenlök (finhackad)
2 st
äpplen (skalade och tärnade)
0.5 dl
hasselnötter (finhackade)
0.5 dl
mandlar (finhackade)

Hasselnötsvinägrett

2 msk
hasselnötter (finhackade och rostade)
2 msk
rapsolja
2 msk
mandelolja
2 msk
vit balsamvinäger
1 msk
Honung
1 tsk
citronsaft
   
salt och peppar

Hjortronchutney

125 g
frysta hjortron
0.5 st
äpple (skalat och tärnat)
2 msk
schalottenlök (finhackad)
2 msk
vitlök (finhackad)
0.5 st
röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
1 tsk
rivet citronskal
1 tsk
riven ingefära
0.5 dl
Socker
1 msk
ättika
   
cayennepeppar
   
chilipulver
   
paprikapulver
   
salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Gnid in lammsteken med olja, salt, peppar, timjan och vitlök. Bryn steken i smör i stekjärn tills den fått fin färg.
  2. Lägg över steken i en smord ugnsfast form och stek vidare i ugn på 140° i ungefär 30 minuter, tills innertemperaturen når 54°. Låt köttet vila i 20 minuter.
  3. Sallad: Skölj spenat och rucola. Rosta nötter och mandel i en torr panna tills de är gyllene. Blanda samtliga ingredienser till salladen. Hasselnötsvinägrett: Blanda rapsolja, mandelolja, balsamvinäger, honung, citronsaft och nötter. Vispa upp med ballongvisp. Smaksätt med salt och peppar. Låt dra i några minuter.
  4. Hjortronchutney: Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök, vitlök och chili. Tillsätt övriga ingredienser och sjud utan lock tills blandningen tjocknat och har chutneykonsistens.
  5. Servering: Häll hasselnötsvinägretten över salladen och blanda.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.