Annons

Lakritsrot- och äppelsorbet med fänkålstopping

0
4
10 Portioner
Bild för Elisabeth_Johansson
Av Elisabeth_Johansson Kategori Glass 22 april, 2013
Lakritsrot- och äppelsorbet med fänkålstopping

Ingredienser

1 st
Gelatinblad
1 dl
Vatten
1 msk
mald lakritsrot
0.5 tsk
fänkål- eller anisfrön - malda i mortel
2.25 dl
strösocker
2 msk
glykos eller honung
5.5 dl
äppelpuré - 5 urkärnade och mixade gröna äpplen
2 msk
pressad limesaft

Fänkålstopping

0.5 st
fänkål
1 st
grönt äpple
0.5 st
citron - skal och saft
1 msk
flytande honung
   
färska örter att garnera med

Tillagning

  1. Låt gelatinbladet ligga i blöt i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka upp 1 deciliter vatten, mald lakritsrot, fänkålsfrö, socker och glykos.
  2. Ta av kastrullen från plattan, plocka upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma sockerlagen. Rör om tills det har smält och låt lagen svalna.
  3. Blanda äppelpuré och limesaft i en bunke. Vispa ner sockerlagen och kör sedan alltsammans i glassmaskin tills sorbeten har fått fin konsistens, i 20–30 minuter.
  4. Hyvla fänkål och äpple tunt. Blanda med citronskal och saft samt honung. Lägg upp sorbeten i skålar, lägg fänkålstoppingen ovanpå och garnera med örter.
  5. Ska sorbeten inte serveras direkt kan den förvaras i frysen i en form täckt med lock eller plastfolie.

Tips från kocken

Bild för Elisabeth_Johansson

"En riktigt uppiggande och spännande sorbet. Och så får man i sig vitaminer på köpet! God även som mellanrätt."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.