Annons

Lakritskolapajer med blåbärsmaräng

0
5
8 Portioner
Bild för Elisabeth_Johansson
Av Elisabeth_Johansson Kategori Paj 22 april, 2013
Lakritskolapajer med blåbärsmaräng

Ingredienser

Mördegsbotten

200 g
smör - kallt
1.25 dl
strösocker
5 dl
Vetemjöl
5 dl
torkade ärtor - för att hålla kanterna på plats i pajformarna

Lakritskolafyllning

150 g
Smör
1 dl
strösocker
1 dl
ljus sirap
1 dl
Vispgrädde
1 msk
kakao
1 tsk
vaniljsocker
1 msk
lakritsgranulat
   
eventuellt några droppar svart hushållsfärg

Blåbärsmaräng

55 g
äggvita - cirka ett och ett halvt ägg
100 g
strösocker
35 g
Vatten
40 g
blåbärspuré - mixade färska eller frysta och tinade blåbär
100 g
färska blåbär att garnera med
   
eventuellt lite lakritsgranulat att strö över

Tillagning

  1. Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Alternativt mixa snabbt ihop ingredienserna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 185 grader och smörj 8 pajformar, 7–8 cm i diameter. Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärter och grädda skalen i 10–12 minuter. Ta ut formarna och låt de svalna helt. Ta bort ärterna.
  3. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao, vaniljsocker och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna.
  4. Lägg äggvitan till marängen i en bunke. Blanda socker, vatten och blåbärspuré i en kastrull. Koka upp blandningen till 110 grader och vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt att koka vätskan, tills den har nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner den i äggvitan under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen har svalnat.
  5. Fyll genast en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm, och spritsa ut toppar på pajerna. (Om marängen känns lite stel är det bara att vispa den lite för hand så blir den mjuk och fin igen.) Bränn eventuellt av marängtopparna med en gasolbrännare. Strö färska blåbär och eventuellt lite lakritsgranulat ovanpå.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.