Annons

Kokoskatter

0
5
28 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 2 oktober, 2012 Tidning matmagasinet
Kokoskatter

Ingredienser

5 dl
vatten - fingervarmt
50 g
Jäst
1 dl
strösocker
1 tsk
kardemumma
0.5 tsk
Salt
125 g
smör - rumsvarmt
12 dl
Vetemjöl

Fyllning

1 dl
Mjölk
3 dl
kokos
75 g
smör - rumsvarmt
1.5 dl
Florsocker
1 st
äggula
25 g
Smör
1 msk
kanel

Garnering

   
russin - till öron
1 st
Ägg
0.5 dl
kokos

Glasyr

0.25 dl
Florsocker
   
några droppar vatten

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret i klickar och det mesta av vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakning). Arbeta degen kraftigt till en smidig deg, ca 5 minuter i maskin (ca 10 min för hand). Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  2. Gör fyllningen: koka upp mjölken och häll den över kokosen. Rör om och låt svalna. Rör smör och florsocker. Tillsätt kokos och äggula och blanda väl.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i två delar. Kavla ut delarna till rektangulära plattor ca 30 x 40 cm.
  4. Bred på ett tunt lager smör och strö på kanel. Vik degen en gång från långsidan.
  5. Skär i 12-14 kvadrater. Lägg ca 1 msk koksofyllning på varje. Vik in hörnen mot mitten. Tryck ihop och forma till en rund bulle. Vänd bullen så att skarven kommer nedåt och lägg i stora bullformar på plåt.
  6. Klipp två sneda jack i bullen och vik dem uppåt som kattöron. Tryck dit russin i hålen, som ögon. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  7. Pensla med ägg och strö över kokos. Grädda mitt i ugnen 9-10 minuter. Låt svalna på galler.
  8. Blanda florsocker och lite droppar vatten till en fast och slät glasyr. Doppa en tandpetare i glasyr och måla ett hjärta och morrhår på katten.

Tips från kocken

"Leonora Bozzi skickade in sitt recept till oss under Matmagasinets kanelbullstävling."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.