Annons

Jordgubbstårta med vaniljkräm

1h 10min
2
4.2
1 Stycken
Av Janet Gustavsso... Kategori Bakverk & kakor 19 juni, 2013 Tidning matmagasinet
Jordgubbstårta med vaniljkräm

Ingredienser

Botten

3 st
Ägg
1.25 dl
strösocker
1.75 dl
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver

Vaniljkräm

0.5 st
vaniljstång
1 dl
Vispgrädde
1 dl
Mjölk
2 st
Äggulor
2 msk
strösocker
1 msk
potatismjöl

Fyllning

2 dl
Vispgrädde
0.5 l
jordgubbar - skivade

Topping

4 dl
Vispgrädde
0.5 l
jordgubbar - skivade
   
citronmeliss eller mynta

Tillagning

1h 10min
  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Botten: Vispa samman ägg och socker lätt och luftigt i ca 5 minuter. Blanda samman mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna och dela sedan i tre bottnar.
  3. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta upp vaniljstången och låt kallna.
  4. Fyllning: Vispa grädden och skiva jordgubbarna. Blanda vaniljkrämen med grädden. Bred halva mängden på en av bottnarna, täck med nästa bot- ten. Bred ut resterande gräddkräm och lägg på jordgubbsskivorna. Täck med sista bottnen.
  5. Vispa grädde och bred den överst på tårtan. Spritsa grädde på kanterna. Garnera med skivade jordgubbar och citronmeliss eller mynta.

Tips från kocken

"Gräddig jordgubbstårta hör midsommaren till. Det kan vara lite knivigt att dela bottnen. Använd en tunn tråd, t ex ståltråd eller björntråd, att dela med."

Dela:
Annons
bird295 säger:

Det står fel på ingredienser till tårtbotten, 1 tsk potatismjöl ska vara 1 tsk bakpulver.
Mycket god, även utan vaniljkrämen.

bird295 säger:

.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.