Annons

Gravad sill – grundrecept

1
5
Portioner
Av recept.se Kategori Smårätter 13 februari, 2013

Ingredienser

500 g
färska sillfiléer


Gravning


0.5 dl
ättika 24%

3.5 dl
Vatten
2 msk
salt (utan jod)

Tillagning

  1. Var noga med proportionerna i lagen. Receptet räcker till en större burk. Flå skinnet av sillfiléerna så att varje filé blir två små. Blanda lagen till gravningen och se till att lagen täcker småfiléerna ordentligt. Ställ kallt i 1 dygn.
  2. Låt därefter sillen rinna av i ett durkslag.Tips! Sillinläggningar är kreativt kökspyssel, så laborera gärna fram egna smaker på såser. Det är dock viktigt att inte ändra proportionerna i lagen vid gravningen. Blanda aldrig sillen i varm lag; då förstörs den.
  3. Sillinläggningens smak blir rikare om man smakar av såsen med socker, som kompletterar syra och sälta från gravningen. Mängden socker avgör du själv. Tänk på att sillsmaken blir betydligt mer genomträngande efter att ha vilat i kylskåp ett par dygn och på att sillen släpper vätska.
  4. Se alltid till att inläggningsburkarna är absolut rena och kontrollera att inte gummiringarna på spännlocken är gamla. Sterilisering: Diska burkarna noggrant före användning och doppa dem sedan i kokande vatten, så minskar du risken för bakterietillväxt. Du kan också ställa in dem i 100° varm ugn i cirka 10 minuter.
Säg vad du tycker:
Genomsnitt: 5 (1 röst)
Dela:
Annons
Fotografen säger:

Jag blir inte klok på om gravningen skall kokas upp först eller ej.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.