Annons

Gräddkola med lakritssmak

1
3.8
50 Stycken
Av Mai Knauer Kategori Godis 26 november, 2012 Tidning isabellas

Ingredienser

0.5 l
Vispgrädde
250 g
Socker
125 g
glukos ( finns t ex på Apoteket.se )
2 tsk
lakritspulver plus lite att rulla kulorna i ( finns t ex på lakritsfakriken.se )

Tillagning

  1. Koka alla ingredienserna (utom lakritspulvret) i en kastrull, tills smeten är gyllene och rejält tjockflytande. Rör i den med jämna mellanrum, dock mest på slutet. Kolan är färdigkokt när den börjar släppa från kastrullens botten – det tar ca 20–35 minuter på jämn värme. Ta kastrullen från värmen, tillsätt lakritspulver och rör ordentligt.
  2. . Häll upp smeten i en form, ca 18 x 18 cm stor och klädd med oljat bakplåtspapper på både bot- ten och sidor. Lägg också oljat bakplåtspapper ovan- på. Låt kolan svalna i rumstemperatur till nästa dag – eller minst 5 timmar. Skär ut kolor med oljad kniv och vänd dem i lakritspulver (kan uteslutas). Packa in kolorna fint styckevis i cellofan och bind dekorativa band om ändarna.

Tips från kocken

"Kombinationen lakrits och kola är en hit, söt och len med lite sting. Ett spännande alternativ till tyngre klassiker som marsipan och nougat."

Dela:
Annons
Bild för kathleen66
kathleen66 säger:

Supergoda men jag fick koka dem mycket längre - över 2 timmar på 4:an innan det tjocknade och släppte..... Tur att de smakade så gott :)

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.