Annons

Glutenfritt vitt formbröd

0
2
1 Stycken
Bild för Karin Moberg och Oscar Målevik
Av Karin Moberg oc... Kategori Matbröd 4 april, 2013
Glutenfritt vitt formbröd

Ingredienser

3 dl
rismjöl
3 dl
durramjöl
1 dl
maizena
2 msk
fibrex
2 msk
pofiber
0.5 dl
psylliumfröskal
2 tsk
Salt
1 tsk
brödkryddor
50 g
Jäst
7 dl
vatten - fingervarmt
1 st
äggvita
1 msk
rapsolja
0.5 dl
ljus sirap

Garnering

   
blå vallmofrön

Tillagning

  1. Blanda först alla torra ingredienser, gärna i en degblandare. Blanda sedan jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt därefter äggvita, rapsolja och den ljusa sirapen.Vänd ner degvätskan i de torra in- gredienserna. Blanda ordentligt. Degen blir bara bättre om den får bearbetas en stund, ca 5 minuter.
  2. Flytta över degen till en oljad brödform, 1 1⁄2 liter. Tryck till degen med våt hand, strö över lite vallmo- frön och låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250° och ställ in en tom plåt nederst i ugnen.
  3. Sätt in brödet mitt i ugnen, häll några matskedar vatten på den varma plåten och stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet 1 timme.
  4. När brödet är klart, stjälp upp det ur formen och låt det kallna under bakduk på galler. Hittar du inte durramjöl rekommenderar vi att du använder sojamjöl eller rismjöl istället (samma mängd).

Tips från kocken

Bild för Karin Moberg och Oscar Målevik

"Ett klassiskt vitt formbröd som håller sig färskt länge. Dessutom är det använda till en smörgåstårta. Låt gärna brödet stå över natten innan du börjar skiva upp det. Det här receptet kan du också använda till hamburgerbröd och ljusa frallor.

Recepten kommer ur boken Friendly bread av Karin Moberg och Oscar Målevik."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.