Annons

Fröken Magnolias påsktårta

0
1
16 Portioner
Av Cecilia Broms Kategori Bakverk & kakor 4 mars, 2013 Tidning mat & hälsa
Fröken Magnolias påsktårta

Ingredienser

Chokladfromage

150 g
Mörk choklad
3.75 dl
Grädde

Marsipan

2 dl
Mandelmjöl
1 dl
sukrin melis
0.5 krm
guarkärnmjöl
0.5 st
äggvita
1 droppar
bittermandelarom
   
gul hushållsfärg

Mandelbotten

25 g
Smör
0.5 paket
saffran
0.5 dl
sukrin melis
0.5 tsk
Bakpulver
1 dl
Mandelmjöl
0.5 msk
bovetemjöl
1 droppar
bittermandelarom
1 st
Ägg

Saffranskräm

1 st
Gelatinblad
1 st
vaniljstång
50 g
Smör
2 dl
Grädde
4 st
Äggulor
1 dl
sukrin melis
0.5 paket
saffran

Chokladglasyr

150 g
Mörk choklad
1.5 dl
Grädde
1 tsk
Smör

Tillbehör

   
granatäpplekärnor

Tillagning

  1. Dag 1: Förbered chokladfromagen som ska stå i kylen över natten. Marsipanen kan göras då också. Chokladfromage: Hacka chokladen och koka upp grädden. Slå grädden över chokladen och rör tills det blivit en fin, jämn blandning. Ställ i kylen över natten.
  2. Marsipan: Blanda de torra ingredienserna väl. Blanda äggvita, bittermandelarom och gul hushållsfärg. Knåda varsamt ihop till en jämn massa. Om äggvitan är stor kan du behöva lite mer mandelmjöl. Av marsipanen kan du göra olika typer av godis – kycklingar, bitar doppade i choklad med mera. För­vara marsipanen i kylen.
  3. Dag 2: Baka först mandelbottnen, gör sedan saffranskräm och chokladglasyr.
  4. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt saffran. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ut bittermandelarom i ägget. Blanda ägg­blandningen i de torra ingredienserna. Häll sedan i det smälta smöret, blanda väl. Häll upp på bakplåtspapper, låt det flyta ut till en rundel ca 16 cm stor  Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna
  5. Tårtan: Ta en form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Klä formen med plastfolie. Börja med att lägga mandel­bottnen längst ner. OBS! Bottnen ska vara lite mindre än själva formen.
  6. Chokladfromagen: Ta fram choklad­fromagen från kylen och vispa med elvisp en kort stund. Vispa inte för länge – då blir den grynig. Fördela from­agen jämt i formen och ställ in i kyl en stund.
  7. Saffranskräm: Lägg gelatinbladet i blöt. Skrapa ut vaniljkornen och lägg dem med samtliga ingredienser inklusive vanilj­stången i en tjockbottnad kastrull. Låt smäl­ta samman och rör till en jämn smet. Låt den sjuda tills den tjocknar. Tillsätt det ur­kramade gelatinet och låt det smälta i krämen under om­rörning. Ta av från värmen och låt krämen svalna. Ta ut tårtan från kylen och häll i saffrans­­krämen. Låt stå kallt igen ett par timmar.
  8. Chokladglasyren: Hacka chokladen och koka upp grädden. Slå grädden över chokladen och rör så det blandas väl. Tillsätt sedan 1 tsk smör och rör försiktigt fram en fin glans.
  9. Till sist: Ta fram tårtan och lossa den från formen och ta bort plastfolien. Ställ tårtan på ett fat som är lite mindre än själva tårtan. Häll sedan glasyren över tårtan så att det täcker överallt. Ställ in i kyl igen så att glasyren får stelna  Dekorera med valfri mängd marsipan­kycklingar och granat­äpplekärnor!
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.