Annons

Frikadeller i tomatsås

45min
0
4
4 Portioner
Av Jules Kategori Huvudrätt 28 januari, 2013 Läsarrecept

Ingredienser

Tomatsås

1 st
gul lök (finhackad)
1 burk
krossade tomater
2 st
vitlöksklyftor (finhackade)
2 st
kalvbuljongtärningar
2 dl
rött vin
1 tsk
ekologisk honung
   
salt och peppar efter smak
   
smör till stekning

Frikadeller

500 g
kalvfärs
1 dl
havregryn
1 dl
Mjölk
1 dl
färskriven parmesanost
1 st
ekologiskt ägg
1 tsk
Salt

Tillagning

45min
  1. Stek lök och vitlök i en rejäl klick smör i en stor kastrull på låg värme tills löken blivit genomskinlig.
  2. Tillsätt vin och buljongtärningar. Låt vinet koka ned till hälften på låg värme i ca 10 minuter.
  3. Blanda under tiden havregryn och mjölk i en bunke. Låt havregrynen svälla i mjölken i ca 10 minuter. Om det blir för torrt, tillsätt lite mer mjölk.
  4. Tillsätt krossade tomater och honung till lök- och vinsåsen. Smaka av med salt och peppar och låt såsen puttra på låg värme.
  5. Blanda havregrynen med salt och färskriven parmesanost. Blanda därefter ned kalvfärsen och ägget. Rör om så att det blir en smidig smet.
  6. Forma små bollar av färsen, ca 2 cm i diameter. Lägg ned dem i tomatsåsen en och en. Koka frikadellerna på medelhög värme i ca 20 minuter. Skaka om grytan försiktigt då och då så att frikadellerna täcks av såsen.
  7. Servera frikadellerna med färsk pasta och valfri sallad.

Tips från kocken

"Det går utmärkt att byta ut kalvfärsen mot samma mängd lammfärs.

Frikadellerna görs med fördel någon timme i förväg så att de får stå till sig, då smakar de ännu mer. "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.