Annons

Citronmunkar

0
Betygsätt
15 Stycken
Bild för Åsa Swanberg
Av Åsa Swanberg Kategori Bakverk & kakor 24 april, 2013 Tidning baka
Citronmunkar

Ingredienser

100 g
Smör
2 dl
Mjölk
2 st
citroner - rivet skal och saft
25 g
Jäst
1 dl
Socker
0.5 tsk
Salt
1 st
Ägg
8 dl
Vetemjöl
1 l
rapsolja - till fritering

Glasyr

6 dl
Florsocker
3.5 msk
citronsaft - färskpressad
   
eventuellt hushållsfärg

Dekorering

   
strössel

Tillagning

  1. Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till 37°. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Skrubba citronerna i hett vatten, riv skalet och pressa ur saften. Blanda ner detta tillsammans med socker, salt, ägg och vetemjöl; arbeta ihop till en jämn, kladdig deg. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla den 1 cm tjock. Ta med hjälp av utstickare eller ett glas ut rundlar, och stansa sedan ut ett mindre hål i mitten på varje rundel. Låt jäsa till dubbel storlek.
  3. Värm upp oljan till 170°. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna, cirka 1 minut per sida. Ta upp munkarna, gärna med hålslev, och låt dem rinna av och svalna på hushållspapper.
  4. Glasyr: Rör ihop glasyren, tillsätt lite citronsaft i taget. Färga eventuellt glasyren med någon droppe gul hushållsfärg. Skeda ut glasyren över de avsvalnade munkarna och dekorera med strössel.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.