Annons

Citronlakritskaka

1h 5min
0
Betygsätt
10 Portioner
Av Lakritsfabriken... Kategori Bakverk & kakor 16 januari, 2013 Tidning matmagasinet

Ingredienser

Deg

125 g
god marsipan
200 g
Mjukt smör
200 g
Socker
1 st
frönen från vaniljstången
1 st
skal och saft från citron
5 st
Ägg
125 g
Vetemjöl
80 g
potatismjöl
3 tsk
Bakpulver
150 g
saltlakrits (lakritsfabrikens salty) klippt i mindre bitar

Glasyr

1 st
saft från en citron
1 msk
lakritspulver
200 g
Florsocker

Extralager glasyr

1 st
saft från citron
200 g
Florsocker

Garnering

1 st
citrons skal

Tillagning

1h 5min
  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj formen med smör och ströbröd.
  2. Riv marsipanen på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda riven marsipan, smöret, sockret och innehållet från en vaniljstång i en skål.
  3. Riv ner det gula skalet på en citron i blandningen. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Sikta i de torra ingredienserna och blanda runt.
  4. Häll smeten i formen och baka i mitten av ugnen ca 45 minuter. På slutet kan du täcka kakan med folie om den skulle bli för mörk.
  5. Under tiden gör du glasyren genom att blanda citronsaft med lakritspulver och florsocker. Rör ut eventuella klumpar.
  6. Ta ut kakan och ställ den på ett galler. Lägg lakritsbitarna på kakan och häll glasyren över. Låt kakan svalna. Toppa med ännu ett lager glasyr utan lakrits för färgens skull och lossa sedan ramen på formen. Riv över citronskal och servera.

Tips från kocken

"Lägg gärna ett extra lager glasyr på kakan för att göra den ännu snyggare. Vill du spara in på ett lager är det helt okej för smakens skull. Självklart kan du bjuda kakan med en klick vispad grädde om du önskar."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.