Annons

Citroncheesecake med lemoncurd

0
3.8
1 Stycken
Bild för Åsa Swanberg
Av Åsa Swanberg Kategori Bakverk & kakor 24 april, 2013 Tidning baka
Citroncheescake med lemoncurd

Ingredienser

Botten

100 g
smör - rumsvarmt
3.5 dl
digestivekex - smulade
0.5 dl
strösocker

Fyllning

2.5 dl
strösocker
4 st
Gelatinblad
1 dl
Vatten
300 g
Färskost
1.75 dl
citronsaft - cirka 5 citroner
2 st
citroner - finrivet skal
400 g
Kondenserad mjölk

Lemoncurd

3 st
citroner - ekologiska - skal plus en dl saft
3 st
Ägg
3 dl
Florsocker
125 g
Smör

Syltade citronskal

2 st
citroner - zest
2 dl
Vatten
2 msk
Socker

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Smörj en form på 20 cm i diameter med smör. Mixa kexen tillsammans med smör och socker. Häll smuldegen i formen och pressa med en sked så att pajbottnen blir jämn. Grädda i 10 minuter. Låt bottnen svalna.
  2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrubba 2 av citronerna och riv skalet. Pressa saften ur alla citroner, mät upp saften och värm den i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma citronsaften; rör om tills allt gelatin har smält. Låt svalna.
  3. Vispa ihop socker, färskost och citronskal. Vispa ner den kondenserade mjölken och citronsaften med gelatin; rör om tills allt är väl blandat. Häll fyllningen i formen och ställ kallt, helst i frysen, i 2–3 timmar.
  4. Lemoncurd: Borsta citronerna noga i hett vatten och riv sedan skalet fint. Pressa ur saften och mät upp 1 dl. Blanda citronsaft och rivet skal med ägg och florsocker i en liten tjockbottnad kastrull. Vispa ihop allt till en smet och sätt den mindre kastrullen i en större, som är till hälften fylld med hett vatten.
  5. Sjud det hela på spisen tills krämen börjar tjockna. Den ska vara så tjock att det går att dela en klick smet i två halvor utan att de flyter ihop. Ta kastrullen från vattenbadet och klicka i smöret, lite i taget så att det smälter och blandar sig med citronkrämen. Rör om försiktigt. Låt svalna.
  6. Syltade citronskal: Skrubba citronerna i hett vatten och strimla sedan av skalet med hjälp av ett zestjärn. Lägg det i en liten kastrull och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt socker och koka upp. Låt sjuda i cirka 10 minuter. Häll av socker- lagen och lägg citronskalen på ett smörpapper att svalna.
  7. Dekorering: Bred ut lemoncurden över kakan och ställ kallt igen. Innan servering, dekorera med de syltade citronskalen.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.