Annons

Bröd i gjutjärnsgryta

15h
0
5
1 Stycken
Av vilmis Kategori Matbröd 6 maj, 2013 Läsarrecept
Härligt bröd bakat i gjutjärnsgryta

Ingredienser

Bröd

3  
Ärtstora kulor jäst
3.5 dl
Kallt vatten
380 g
Vetemjöl
2 tsk
Salt

Tillagning

15h
  1. Blanda ut jästen med det kalla vattnet. Var noga med att jästen blir helt upplöst
  2. Tillsätt mjöl & salt. Degen ska vara ganska lös. Lägg plastfolie över bunken och ställ in i kylen över natten. Degen ska helst jäsa ca 12 - 14 timmar.
  3. Dag 2: Sätt in en gjutjärnsgryta i ugnen (med lock), sätt ugnen på 275 grader. Under tiden grytan blir varm, stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Vik ihop degen några gånger med en slickepott eller likn, men ta det varsamt så att inte bubblorna i degen "förstörs". Stjälp ner degen i grytan, ställ in i ugnen grädda enligt följande: med lock, 275 grader i 5 minuter, sänk värmen till 225 grader grädda i 30 minuter, utan lock 225 grader i 20 minuter.

Tips från kocken

"Det är enkelt att byta ut mjölet så att brödet blir grövre. Jag har även testat grovt dinkelmjöl. jag tog då hälften av varje mjölsort. Brödet blir nästan som ett surdegsbröd men knaprig skorpa och luftigt bröd."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.