Annons

Blåbärsbakelse

2h
0
1
10 Stycken
Av recept.se Kategori Efterrätt 23 november, 2012 Tidning baka
Blåbärsbakelse

Ingredienser

Bavaroise

2 msk
Honung
1.2 dl
Grädde
5 st
Äggulor
350 g
Vit choklad
4.5 dl
grädde (lätt vispad)

Sans Farine-botten

3 st
Äggvitor
2 msk
Socker
100 g
mörk choklad (55%)
25 g
Smör
1 st
äggula

Panna Cotta på Blåbär och Lavendel

2 st
Gelatinblad
120 g
blåbär
3 dl
Vispgrädde
0.5 dl
Socker
0.5 tsk
vaniljsocker
2 msk
torkad lavendel

Chokladband

100 g
Mörk choklad

Resterande

10 st
cylinderrör (5 cm höga 5 cm i diameter)
1 st
plastfilm (6 cm bred)
   
färska blåbär
   
blåbärsris

Tillagning

2h
  1. Bavaroise: Bryn honungen i en kastrull • Rör ihop äggulor och 115 g grädde och häll blandningen i honungskastrullen; koka upp till 85° • Tillsätt chokladen och rör om tills den smält • Låt svalna till 25° • Rör ihop blandningen med den lätt vispade grädden.
  2. sans farine-Botten: Sätt ugnen på 180° • Vispa ihop socker och äggvita till en fast maräng • Smält chokladen • Tillsätt smöret och rör om tills det smält • Låt svalna en aning och rör sedan ner äggulan • Blanda försiktigt ihop röran med marängen • Spritsa små rondeller, cirka 1 cm tjocka, på ett bakplåtspapper, eller häll ut smeten i en form med bakplåtspapper • Grädda i 10–15 minuter • Låt svalna • Om du gjort en stor kaka, stansa rondeller ur den • Frys in.
  3. Panna cotta På BlåBär och lavenDel: Lägg gelatinet i kallt vatten • Koka ihop resten av ingredienserna och låt sjuda i cirka 5 minuter • Pressa sönder blåbären och lavendelfröna med en sked mot kanten • Sila; samla upp den silade massan i en skål • Krama ur gelatinet, tillsätt det till den silade massan och rör om tills gelatinet smält • Låt svalna något • Häll över massan i en form klädd med plastfolie (formen ska vara så stor att panna cottan blir 1–1 1/2 cm hög) • Frys i minst 1 timme • Stansa sedan ut lika stora rondeller som sans farine-bottnen • Ställ tillbaka i frysen.
  4. Montering: Fodra cylindrarna med plastfilm • Fyll dem sedan med i tur och ordning: sans farine-botten, bavaroise, panna cotta, bavaroise • Ställ i frysen i minst 1 timme.
  5. choKlaDBanD + DeKorering: Klipp till remsor av plastfilm som räcker runt bakelserna • Temperera chokladen och bred ut den tunt och jämnt längs plasten • Låt stelna något • Vira bandet runt bakelserna med plasten utåt och ställ in i frysen några minuter • Dra försiktigt loss plasten • Dekorera med färska blåbär och blåbärsris.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.