Annons

Ärtsoppa med fläsk och pannkakor

0
5
4 Portioner
Av recept.se Kategori Huvudrätt 6 februari, 2013

Ingredienser

Ärtsoppa

5 dl
gula ärtor
300 g
rimmad bog eller lägg
1.5 l
Vatten
1 st
gul lök
1 tsk
timjan
1 tsk
mejram
1 st
grönsaksbuljongtärning
1 krm
ingefära
   
salt och vitpeppar

Pannkakor

2 st
Ägg
3 dl
Vetemjöl
6 dl
Mjölk
2 msk
smält smör
0.5 tsk
Salt
1 tsk
Socker

Tillagning

  1. Ärtsoppa Börja med att blötlägga ärtorna över natten. Slå av vattnet och häll nytt över ärterna, koka upp, skumma av. Lägg i det rimmade fläskköttet och sjud soppan cirka 1 timme tills köttet når en innertemperatur på 72°. Ta då ur köttet, skär bort fettet och skär köttet i skivor. Stöt ärtorna med en visp. Tillsätt hackad lök och kryddor samt buljongtärningen. Späd eventuellt med mer vatten om soppan är tjock. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar. Slå upp ärtsoppan och servera med det skivade fläsket och en god senap till.
  2. Pannkakor Vispa äggen släta med 1 dl vetemjöl. Tillsätt resten av mjölet och rör smeten helt slät, späd med mjölken, häll i salt och socker. Tillsätt det smälta smöret i slutet. När man steker pannkakor är en gjutjärnspanna att föredra, men det fungerar även med en teflonpanna. Värm upp pannan och tillsätt lite smör i pannan till första pannkakan. Häll i smet till en pannkaka och vicka runt pannan tills smeten täcker hela bottnen. När smeten har stelnat vänds pannkakan. Vispa smeten då och då så att inte mjölet faller till botten.
  3. Servera tillsammans med vispad grädde och sylt eller – kanske främst på sommaren – med sockrade nyplockade jordgubbar.

Tips från kocken

"Ärtsoppa med fläsk har anor från medeltiden och sedan dess hänger den också ihop med torsdagar. Detta beror på att torsdagar var en köttdag och fredagar en fastedag utan kött, enligt medeltidens katolska fasteregler. Pannkakan med sylt är ett senare påfund."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.