Annons

Apelsinchokladpaj

0
5
12 Portioner
Bild för Åsa Swanberg
Av Åsa Swanberg Kategori Paj 20 december, 2013 Tidning baka
Apelsinchokladpaj

Ingredienser

Pajdeg

2.5 dl
Vetemjöl
150 g
Smör
3 msk
Florsocker
0.5 dl
kakao
1 st
äggula
2 tsk
Vatten - kallt

Fyllning

200 g
mörk choklad - minst 60%
1 st
apelsin- rivet skal
2 dl
Vispgrädde
0.5 dl
Honung
1 st
äggula
40 g
smör - rumsvarmt

Dekorering

   
apelsinzest

Tillagning

  1. Pajdeg: Lägg mjöl och smör i en bunke och nyp med fingrarna ihop till en smulig massa. Tillsätt florsocker och kakao; blanda till sist ner äggulan och vattnet. Arbeta ihop till en deg som får vila kallt i cirka 30 minuter.
  2. Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Tryck ut degen i formen, nagga den i botten med en gaffel och ställ den kallt ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°. Grädda pajskalet i cirka 10 minuter och låt det sedan svalna.
  3. Fyllning: Skrubba apelsinen och riv skalet. Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden, tillsätt honung och rör om tills det lösts upp. Tillsätt apelsinskalet. Låt svalna en stund, och vispa sedan snabbt i den sönderslagna äggulan samt blanda ner den hackade chokladen.
  4. Rör tills chokladen har smält och tillsätt till sist smöret i små klickar. Rör till en slät tryffel, som fördelas i det avsvalnade pajskalet. Ställ kallt över natten för att stelna. Dekorera med apelsinzest.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.