Saftig saffransdeg

Cooking time
Genomsnittsbetyg 5
35 Stycken

Ingredienser

Ingredienser

2 paket
saffran - 1 g
0.5 tsk
Salt
1 msk
sprit - tex vodka eller rom
1 dl
russin
50 g
jäst för söta degar
6 dl
lättmjölk - fingerljum 37 grader
175 g
Smör
2 dl
strösocker eller vit sirap
2 st
Ägg
20 dl
Vetemjöl

Tillagning

  1. Stöt saffranet med saltet. Häll på sprit. Låt stå minst 30 minuter. Häll hett vatten över russinen och låt dem stå.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på den fingerljumma mjölken. Tillsätt smöret i klickar, saffran, socker och ägg.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet, men spara några dl. Arbeta väl tills degen blir smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 225°.
  6. Forma till lussekatter eller gör bullar eller saffranskransar.
  7. Pensla med ägg och garnera med russinen. Grädda lussekatterna 8–10 minuter mitt i ugnen.

Tips från kocken

Av degen kan du göra kransar, bullar eller lussekatter.