Lussebullar

Cooking time
Genomsnittsbetyg 3.5
40 Stycken

Ingredienser

Ingredienser

50 g
Jäst
100 g
Smör
5 dl
Mjölk
250 g
kesella
1 g
saffran
1.5 dl
Socker
1.5 tsk
Salt
15 dl
Vetemjöl
1 dl
russin
1 st
ägg till pensling

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt, 37°. Häll degspadet över jästen, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet, och dela den i cirka 40 bitar. Rulla varje del till en smal rulle och forma lussekatter. Tryck ner russin i dem på valfria ställen. Jäs lussekatterna i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda dem i 5–8 minuter.