Kanelbullar med saffran á la Iris

Kanelbullar med saffran á la Iris

Cooking time
Genomsnittsbetyg 5
40 Stycken

Ingredienser

Ingredienser

150 g
Smör - smält
0.5 l
Mjölk
1 paket
Jäst
1 dl
Socker
0.5 tsk
Salt
1.1 l
Vetemjöl
1 g
saffran

Fyllning

150 g
Smör
1.5 dl
Socker
3 dl
kokos - riven
1 msk
kanel
1 msk
vaniljsocker

Topping

40 g
Smör
1 dl
Socker
3 dl
kokos - riven

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en assistent eller stor skål. Häll över en del av degvätskan och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med en sockerbit. Tillsätt socker, salt, saffran och resten av degvätskan till jästblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet. Tillsätt sedan lite i taget tills degen har en bra konsistens. Ju lösare degen är desto saftigare blir bullarna.
  3. Arbeta ihop degen med degkrokar eller i en assistent i några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.
  4. Under tiden gör du fyllningen i en matberedare. Tillsätt sockret och smöret och kör i matberedaren tills fyllningen blir porös. Tillsätt den rivna kokosen och kör lite till.
  5. Gör toppingen av rumsvarmt smör, sockret och kokosen. Knåda ihop med fingrarna.
  6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del för sig till en avlång kaka (15 x 50 cm).
  7. Bred ut kokosblandningen (men inte ända fram i framkanten) och strö på kanel och vaniljsocker (går bra genom en tesil). Vik ihop degen i 3 delar (5 x 50 cm) med den rena framkanten överst. Då går det bra att klämma ihop skarven. Skär sneda snitt så du får ca 10 trianglar. Lägg i låga, lite utplanade, bullformar.
  8. Sätt ugnen på 230-250 grader (beroende på hur het din ugn blir). Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg och lägg på lite av toppingen. Grädda 5 - 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på galler så att dom inte blir blöta på undersidan.

Tips från kocken

Detta recept skickades in till Matmagasinets kanelbullstävling.