Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto

Fläskfilé med parmaskinka och svamprisotto

Cooking time
Genomsnittsbetyg 3.8
4 Portioner

Ingredienser

Ingredienser

Fläskfilé

800 g
fläskfilé
8 skivor
parmaskinka
4 st
vitlöksklyftor - tunt skivade
0.5 kruka
färsk basilika - plockade blad
  nypa
Salt
  nypa
svartpeppar
   
olja
   
Smör

Risotto

4 dl
arborioris
2 msk
Olivolja
1 st
gul lök - finhackad
2 st
vitlöksklyftor - finhackade
3 dl
vitt vin
1 l
svampbuljong
50 g
Smör
3 dl
nyriven parmesanost
1 st
citron - skal och ev lite saft
  nypa
Salt
  nypa
svartpeppar

Svamp

400 g
ostronskivling
   
Smör
1 dl
persilja - hackad

Tillagning

  1. Fläskfilén Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.
  2. Risotto Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar.
  3. Svampen Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.
  4. Montering Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.

Tips från kocken

Recept av Karoline Nordefors (www.nordefors.com)