Kryddig blodpudding med bacon, betor och balsamicoglaze

Kryddig blodpudding med bacon och betor

Cooking time
Genomsnittsbetyg 0
4 Portioner

Ingredienser

Ingredienser

Blodpudding

2 dl
sirap - ljus
2 dl
öl - mörk
0.5 dl
svinblod
100 g
rågmjöl - fint
1 tsk
ingefära - mald
3 krm
kryddpeppar - mald
2 krm
kummin - mald
1 tsk
Salt
25 g
Smör

Balsamicoglaze

3 msk
strösocker
4 msk
balsamvinäger
0.5 dl
Vatten
200 g
gulbetor
200 g
rödbetor
1 krm
anisfrö
2 paket
bacon
   
Olivolja
   
Salt

Tillagning

  1. Blodpudding, dag 1: Blanda öl, sirap och blod. Sikta ner mjölet i blandningen och tillsätt kryddorna. Blanda ordentligt och låt smeten stå och svälla till dagen efter.
  2. Blodpudding, dag 2: Värm ugnen till 150°. Smält smöret och pensla en terrinform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Häll ner smeten i formen och ugnsbaka i vattenbad i cirka 1 timme, tills kärntemperaturen är 75°. Kyl ner blodpuddingen och skär den i skivor.
  3. Balsamicoglaze: Lägg sockret i en kastrull på hög värme och låt det karamellisera. Häll på balsamvinäger och vatten och låt det koka cirka 3 minuter tills cirka 1/2 dl återstår. Häll upp glazen och ställ den i kylen.
  4. Koka gul- och rödbetorna mjuka i saltat vatten med anisfrön, cirka 40 minuter. Skölj betorna i kallt vatten, dra av skalet och skär dem i mindre bitar. Stek baconet knaprigt på medelvärme. Stek blodpuddingen hastigt i smör på hög temperatur. Värm betorna i en kastrull med lite olivolja, servera med balsamicoglazen.

Tips från kocken

Ölförslag: 1299 Fallen Angel Bitter, Sverige