Italiensk Gelato - grundrecept

Italiensk Gelato - grundrecept

Cooking time
Genomsnittsbetyg 3.7
Portioner

Ingredienser

Ingredienser

1 st
vaniljstång
1 st
obesprutad citron
3.5 dl
Mjölk
3.5 dl
Vispgrädde
6 st
Äggulor
150 g
Socker

Tillagning

  1. Skåra vaniljstången. Skölj citronen och skär ut en bit av skalet, motsvarande en femkronas storlek. Undvik det vita.
  2. Häll mjölk och grädde i en kastrull, tillsätt vaniljstång och citronskal, värm till kokpunkten. Det ska vara små bubblor runt kanten.
  3. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och pösigt. Plocka upp citronskal och vaniljstång ur mjölkblandningen.
  4. Häll mjölkblandningen i äggsmeten under vispning.
  5. Häll smeten i kastrullen och sätt tillbaka på spisen på svag värme. Låt krämen sjuda under omrörning i ca 10 minuter tills den tjocknat. Den får inte koka (strax innan den når kokpunkten börjar den ryka kraftigt).
  6. Krämen är färdig när du kan göra spår i smeten på en sked som du doppat i kastrullen. Låt krämen svalna innan den fryses till glass.