Vi träffar Marie Vorstermans på en provning på Fotografiska och hon berättar att Nicolas Feuillatte var en av dem som sökte lyckan i Amerikat och där blev en framgångsrik importör utav kakao och kaffe. Det var först när hans far gick bort och Nicolas åkte tillbaka till gården för att ta över som ägare av vingården i Bouleuse och började producera champagne.
- Han hade lärt känna många kända personer under sin tid i New York och när de började dricka hans champagne blev efterfrågan snabbt stor, berättar Marie.

Den senaste tioårsperioden har man ökat försäljningen från 700 tusen flaskor 1993 till 7,1 miljoner 2004, och tillhör idag de stora märkena. Det är som sagt den största champagnen i Frankrike och den tredje största i världen.

På fotografiska fick vi prova olika champagne från Nicolas Feuillatte, här kommer fyra favoriter.

1. Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay (7592) 299 kronor
En favorit, vilket inte förvånade Marie som höll i provningen då den säljer väldigt bra i Sverige. Den är gjord på 100 procent chardonnay, en så kallad blanc de blancs med ren skarpa. Väldigt prisvärd champagne som gör deras motto något många kan leva efter. Fungerar bra till skaldjur.

2. Nicolas Feuillatte Brut Extrem (7862) 329 kronor
En spännande champagne helt utan tillsatt socker på slutet, vilket gör den väldigt torr. Den har dock lagrats sedan 1996 vilket gör att den får en rätt mjuk framtoning ändå. Väldigt ren och rak smak som gör sig bra till sushi, ostron och vissa ostar.

3. Nicolas Feuillatte Brut Rosé (88944 Beställningssortimentet) 369 kronor
Roseviner är populärt i Sverige och nu börjar det komma in några rosa champagner på Systembolaget. I Feuillattes rosé har man 60 procent pinot noir vilket gör att den inte är speciellt mycket sötare än ”vanlig” champagne, men ändå upplevs lite sötare för den tydliga fruktigheten. En härlig champagne som passar perfekt till sommarfesterna.

4. Palmes d´Or (88943 Beställningssortimentet)
”A bling-bling type of champagne” berättade Marie innan vi fick smaka. Många i sällskapet valde denna till sin favorit och med tanke på att den kostar mer än de andra så kan man tycka den skulle bli en favorit. Små bubblor, ren, fräsch champagne gjord på 60% pinot noir.