Annons

Vit sparris med pocherat ägg, citronhollandaise och krasse

0
Betygsätt
4 Portioner
Bild för Lisa Lemke
Av Lisa Lemke Kategori Smårätter 14 maj, 2012 Tidning mat & vänner

Ingredienser

citronhollandaise

200 g
Smör
2 st
Äggulor
2 msk
Vatten
0.5 tsk
färskpressad citronsaft
0.25 st
citron - rivet skal

sparris

1.5 st
knippe vit sparris
   
Salt
1  
nypa socker
0.5 tsk
citronsaft

pocherat ägg

4 st
färska ägg
1.5 l
Vatten
1 dl
12% ättikssprit
1 msk
Salt

Servering

4 st
skivor levian eller annat ljust surdegsbröd
   
smårgåskrasse

Tillagning

  1. Citronhollandaise: Börja med hollandaisen. Smält smöret. Fyll en större kastrull till hälften med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större. Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men låt det inte börja koka. Rör konstant i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning. Lyft bort kastrullen från vattenbadet och värmen, och häll ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant och kraftig vispning; var dock noga med att inte få med smörets mjölkvita bottensats. Smaksätt den krämiga såsen med citronsaft och -skal samt salt.
  2. Sparris: Skala sparrisen och skär bort eventuella träiga rotändar. Koka sparrisen mjuk i vatten med rikligt med salt, en nypa socker och cirka 1/2 tsk citronsaft. Kontrollera sparrisen med en potatissticka; den får gärna ha en lätt kärna kvar hellre än koka för mycket. Ta upp sparrisen och lägg den åt sidan.
  3. Pocherat ägg: Gör slutligen de pocherade äggen. Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull. Knäck försiktigt äggen i varsin liten kopp. Vispa kraftigt i det kokande vattnet med en ballongvisp så att vattnet virvlar runt. Stjälp försiktigt i 2 ägg i det virvlande vattnet och låt dem koka i cirka 2 minuter. Rör under tiden försiktigt runt med en hålslev eller visp så att vattnet ständigt virvlar runt, men var försiktig så att du inte kommer åt själva äggen; de går lätt sönder. Ta upp äggen med en hålslev och lägg upp på en flat tallrik. Upprepa proceduren med de två resterande äggen.
  4. Servering: Smörstek brödet och toppa med den nykokta sparrisen, hollandaise, krasse och pocherat ägg.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.