Annons

Tonfiskcarpaccio med konfiterad äggula

0
5
4 Portioner
Av recept.se Kategori Smårätter 26 augusti, 2012 Tidning mat & vänner
Sotad tonfiskcarpaccio med konfiterad äggula

Ingredienser

250 g
tonfiskfilé
   
Olivolja
   
Salt

Konfiterad äggula

2 st
vitlöksklyftor
5 kvistar
timjan
5 dl
Olivolja
6 st
Äggulor
1 knippe
rädisor
   
körvel
   
kryddtagetes
   
basilika

Tillagning

  1. Salta tonfisken rikligt med flingsalt. Värm en stekpanna till högsta temperatur och häll ner lite olivolja. Lägg ner tonfisken och stek den cirka 30 sekunder på varje sida. Låt den svalna ett par minuter, linda in den i plastfolie och lägg in i kylen.
  2. Konfiterad äggula: Värm ugnen till 120°. Hacka vitlök och timjan grovt. Häll hälften av olivoljan i en liten ugnsfast form. Värm resterande olivolja till 85° tillsammans med vitlök och timjan.
  3. Lägg ner äggulorna i den kalla oljan och häll sedan ner den varma oljan. Äggulorna ska vara helt täckta med olja och beroende på formens storlek kan det behövas mer olja.
  4. Ugnsbaka i cirka 10 minuter, tills äggulorna fått en fast hinna. Låt dem svalna i olivoljan och plocka försiktigt ur dem precis före servering. Äggulorna ska ha stelnat lätt på ytan, men vara riktigt krämiga i mitten.
  5. Servering: Skiva tonfisken tunt och placera ut den på tallrikarna. Dela och lägg på rädisorna och plocka över örterna. Lägg på äggulan, strö över flingsalt och ringla på lite olivolja. Kryddtagetesen kan ersättas med annan ört, exempelvis thaibasilika.

Tips från kocken

"Kan vara bra att ha ett par extra äggulor att konfitera i fall någon skulle gå sönder.

Vinförslag: 2378 Léon Beyer Tokay-Pinot Gris 2006, Frankrike "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.