Annons

Tebirkes – Danska vallmobröd

3h 20min
0
5
20 Stycken
Av Brunkan Kategori Frukost 29 juni, 2012 Tidning baka
Tebirkes – Danska vallmobröd

Ingredienser

Tebirkes – Danska vallmobröd

500 g
mjölk - 3 %
75 g
Jäst
50 g
Socker
20 g
Salt
2 st
Ägg
50 g
smör - rumstempererat
1000 g
Vetemjöl

till inkavling

500 g
kallt smör

till pensling

1 st
uppvispat ägg
   
ca 50 - 75 vallmofrön - vita eller blåa eller båda sorterna

Tillagning

3h 20min
  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt samtliga ingredienser och arbeta ihop till en deg; degen ska inte bli elastisk utan bara precis ha gått ihop till en jämn deg; i maskin tar det cirka 5 minuter.
  2. Lägg degen på ett fat i kylen i 1/2 timme. Ta under tiden ut smöret och lägg det på ett bakplåtspapper, banka ut det med hjälp av kaveln till en rektangel som mäter 20x10 cm. Ta ut degen ur kylen och kavla den till en rektangel som mäter 30x20 cm. Lägg smörplattan på degen och vik degen över smöret så att smöret täcks helt.
  3. Tryck eller nyp till i »sömmarna« på degen så att degen helt försluter smöret. Ställ degen att vila i kylen i 15 minuter så att smör och deg får samma temperatur. Ta ut degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut den försiktigt – den får inte spricka, då kommer smöret att krypa ut – till en rektangel som mäter 70x40 cm. Gör nu första treslaget: Vik ena kortänden mot mitten, vik den andra kortänden över hela den första; nu har du tre lager deg. Vänd degen 1/4 varv så att du har skarven uppåt och från dig. Kavla återigen försiktigt så att du får en rektangel som mäter 70x40 cm. Gör andra treslaget på samma sätt som det första. För att inte anstränga degen och dra ut den för mycket måste degen nu vila i kylen 1/2 timme innan det är dags för det tredje och sista treslaget. Ta ut degen och lägg den med skarven uppåt och från dig, och kavla försiktigt ut degen till 70x40 cm. Gör det tredje och sista treslaget. Nu är det dags att kavla och forma tebirkesen. Kavla degen till en rektangel som är 4 mm tjock och 40 cm bred. Dela degen på mitten så att du får 2 remsor, vardera 20 cm bred. Vik in långsidan av varje remsa till mitten och vik motsatt långsida över den första. Vänd remsorna med skarven nedåt. Skär upp remsorna i bitar som är cirka 6 cm breda. Pensla bitarna med uppvispat ägg och doppa dem i vallmofrö. Lägg bitarna på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i rumstemperatur i cirka 1–1 1/2 timme. Grädda vid 200° i 15 minuter, eller tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på plåten.
  4. Gör nu första treslaget: Vik ena kortänden mot mitten, vik den andra kortänden över hela den första; nu har du tre lager deg. Vänd degen 1/4 varv så att du har skarven uppåt och från dig. Kavla återigen försiktigt så att du får en rektangel som mäter 70x40 cm. Gör andra treslaget på samma sätt som det första. För att inte anstränga degen och dra ut den för mycket måste degen nu vila i kylen 1/2 timme innan det är dags för det tredje och sista treslaget.
  5. Ta ut degen och lägg den med skarven uppåt och från dig, och kavla försiktigt ut degen till 70x40 cm. Gör det tredje och sista treslaget. Nu är det dags att kavla och forma tebirkesen. Kavla degen till en rektangel som är 4 mm tjock och 40 cm bred. Dela degen på mitten så att du får 2 remsor, vardera 20 cm bred. Vik in långsidan av varje remsa till mitten och vik motsatt långsida över den första. Vänd remsorna med skarven nedåt. Skär upp remsorna i bitar som är cirka 6 cm breda.
  6. Pensla bitarna med uppvispat ägg och doppa dem i vallmofrö. Lägg bitarna på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i rumstemperatur i cirka 1–1 1/2 timme. Grädda vid 200° i 15 minuter, eller tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på plåten.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.