Annons

Studenttårta

1h 10min
0
4.8
12 Portioner
Bild för Maud Onnermark
Av Maud Onnermark Kategori Bakverk & kakor 22 augusti, 2012 Tidning matmagasinet
Studenttårta

Ingredienser

Botten

4 st
Ägg
2 dl
Socker
1 dl
potatismjöl
1 dl
Vetemjöl
2 tsk
Bakpulver

Vaniljkräm

2 st
Gelatinblad
2 dl
Mjölk
2 st
Äggulor
2 msk
Socker
2 msk
majsstärkelse
1 st
vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl
Vispgrädde

Fyllning

1 dl
Vispgrädde
1 dl
hallonsylt

Garnering

400 g
Marsipan
10 droppar
karamellfärg i gult svart och mörkblå
0.5 dl
Florsocker

Tillagning

1h 10min
  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Botten: Vispa ägg och socker tills det blir ljust och riktigt pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver och sikta ner i smeten. Blanda väl. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen ca 35 min, prova med sticka att kakan är klar. Låt tårtbottnen svalna något innan du stjälper upp den.
  3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, äggulor, socker, majsstärkelse och eventuellt vaniljstång (halverad och urskrapad) i en kastrull. Sjud till en tjock kräm över svag värme, ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Ta från värmen och kyl i vattenbad under lock. Tillsätt vaniljsocker om du använder det. Vispa all grädde och blanda 2/3 med den kalla krämen.
  4. Fyllning: Dela tårtbottnen i 3 delar. Bred hallonsylt på första lagret och vaniljkrämen på det andra. Bred resten av den vispade grädden på tårtan och lite runt kanterna. Ställ kallt.
  5. Garnering: Kavla marsipanen mellan bakpapper, gärna av flergångstyp. Kavla tunt till en stor rundel. Lägg marsipan över tårtan med hjälp av det ena papperet. Dra ner vid kanterna med en bred palett eller kniv. Skär bort överflödig marsipan.
  6. Färga en liten bit med gul karamellfärg. Gör en liten kula och platta till den. Färga eventuellt en liten bit mörkt blå. Färga resten svart och kavla en lång remsa som räcker runt hela tårtan. Skär kanterna jämna. Lägg bandet runt mössan och tryck fast den gula blomman. Gör en liten kula i mitten av den mörkblå marsipanen. Pudra med florsocker. Foto: Pepe Nilsson

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.