Annons

Sprödstekt falafel med citronyoghurt

35min
0
5
4 Portioner
Av recept.se Kategori Smårätter 10 juli, 2012 Tidning isabellas
Sprödstekt falafel med citronyoghurt

Ingredienser

200 g
kikärtor
1 st
Lök
1 dl
bladpersilja
4 st
vitlöksklyftor
1 msk
färskpressad citronsaft
0.5 tsk
Bakpulver
2 tsk
spiskummin
1 tsk
Salt
3 msk
Olivolja

Citronyoghurt

2 dl
naturell yoghurt
1 msk
Olivolja
1 msk
citronsaft - färskpressad
1 krm
paprika
   
Salt

Tillbehör

1 st
citron
   
pitabröd
   
bladpersilja

Tillagning

35min
  1. Lägg kikärterna i blöt över natten. Nästa dag börjar du med att hacka lök, persilja och vitlök mycket grovt. Mixa lök, persilja och vitlök med citronsaft i matberedare.
  2. Häll av vattnet från kikärterna och lägg dem i matberedaren tillsammans med bakpulver, spiskummin och salt. Mixa till en smidig puré. Smaka av med salt och spiskummin.
  3. Lägg falafelpurén i en skål, och forma små kulor, ca 30 g styck, av purén. Ge dem ett lätt tryck mitt på så de ser ut som små flata kakor, ca 2 cm i diameter. Stek falaflarna i olivolja, ca 2 min på varje sida, tills de är gyllene och spröda. Rör ihop yoghurt med olja, citronsaft och paprika. Smaka av med salt. Skär pitabrödet i kvartar, och servera falaflarna på ett stort fat med bröd och citronklyftor, strö persiljeblad över. Servera citronyoghurten till.

Tips från kocken

"Falaflar är också goda i sallader eller som tillbehör till fisk och skaldjur. De är även ett bra vegetariskt alternativ på buffébordet.

Falaflar går bra att frysa in. Gör därför gärna en stor sats när du ändå håller på, så är det bara
att plocka fram och tina.

Se hur man gör steg för steg:
www.recept.se/content/att-gora-falafel"

Passar till

Bakverk & kakor
Pistaschsemlor
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.