Annons

Rågsiktskakor

4h 20min
0
Betygsätt
8 Stycken
Av Mats Krantz Kategori Matbröd 22 juni, 2012

Ingredienser

Rågsiktskakor

500 g
starkt vetemjöl - Manitoba eller annat proteinrikt mjöl
200 g
Fint rågmjöl
500 g
porter eller öl
12 g
torrjäst eller 50 g färskjäst
125 g
Smör
50 g
mörk sirap
0.5 msk
brödkryddor
20 g
Salt

Tillagning

4h 20min
  1. Blanda ihop allt i en degbunke och knåda i 15 minuter i degblandare eller för hand, tills degen har fått en seg konsistens. Ta upp lite deg och prova om den går att dra ut till en tunn hinna så att man kan se ljuset igenom den (det så kallade fönsterprovet). Om degen brister lätt, knåda 5 minuter till.
  2. Forma degen till en rund fin bulle med skarven nedåt och låt jäsa på bakbord i cirka 2 timmar. Dela upp degen i 8 ämnen. Forma dessa till spänstiga små bullar och lägg på bakbord med skarven nedåt, låt jäsa i cirka 1 timme. Kavla ut bullarna till 1 cm tjocka kakor. Låt jäsa i cirka 1 timme.
  3. Sätt in en plåt eller, om du har, en baksten i ugnen; värm ugnen till 300°. Nagga kakorna väl och baka tills de har fått fin färg. Ta ut och pensla eller spraya kakorna med vatten. Låt svalna under bakduk. Bröden går utmärkt att frysa.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.