Annons
Bloggar > Lilla kråkans skafferi > Potkäs/ Brännvinsost

Potkäs/ Brännvinsost

Ost Förra lördagen, på min brors bröllop, serverades det brännvinsost eller potkäs till brödet.

Jag tycker att det är en fenomenal ”ostform” till förrättsbröd eftersom man kan bre det på mackan och hyvlingsmomentet försvinner. Dessutom får jag smaksätta den precis som jag vill!

Ordet potkäs härstammar från det tyska språket och betyder krukost. Krukost eftersom det helt enkelt är en ost som blandas ihop och förvaras i en kruka. Blandningen baserades i begynnelsen på överblivna ostkanter som revs ner och blandades med smör eller mjölk. Sedan spetsades röran med lite starksprit för att förlänga hållbarheten. Min mormor brukade ha en liten kruka med potkäs i sin kyl, ett perfekt vis att ta vara på ostkanter.
Eftersom jag skulle blanda en rätt rejäl sats krukost till föregående helgs festligheter fanns det inte ostskalkar så det räckte. Det fick rivas ner nyinköpt ost. Jag blandade den finrivna starka osten med Philadelphia, lite gin och peppar. Aj, så gott det blev.
Till vår stora glädje blev det några burkar över som vi mumsat på en vecka nu.

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.