Annons

Plommonkaka

1h 30min
0
5
10 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 29 juni, 2012 Tidning baka
Plommonkaka

Ingredienser

Plommonkaka

110 g
osaltat smör - rumsvarmt
2.5 dl
brun farin
3 st
stora ägg
1 dl
solrosolja
1 st
apelsin - rivet skal
2 tsk
äkta vaniljpulver
4.25 dl
Vetemjöl
2 tsk
Bakpulver
0.5 tsk
Salt
1 tsk
nystött kardemumma
   
5-6 lila eller röda plommon

till servering

   
Vispgrädde
   
Florsocker

Tillagning

1h 30min
  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en bakform på cirka 20x30 cm, eller en rund form med 24 cm diameter och avtagbar kant. Vispa smör och farinsocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt olja, rivet apelsinskal och vaniljpulver; vispa smeten slät.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och nystött kardemumma i en skål. Vänd försiktig ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda runt tills allt precis har blandats, inte mer. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Halvera och kärna ur plommonen. Fördela dem i formen med den skurna sidan uppåt.
  3. Grädda kakan i cirka 40 minuter, tills den är gyllenbrun. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter. Dra sedan försiktigt en kniv längs kakans kanter och lossa den från formen. Låt kakan svalna. Pudra kakan med florsocker och servera med vispad grädde.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.