Annons

Pepparrotskött

2h 30min
0
Betygsätt
6 Portioner
Bild för Malin Andersson
Av Malin Andersson Kategori Huvudrätt 23 augusti, 2012 Tidning mat & vänner
Pepparrotskött

Ingredienser

1 kg
högrev
3  
morötter
2  
gula lökar
3  
palsternackor
5  
persiljestjälkar
1  
bit rotselleri - ca 300g
2  
kryddnejlikor
8  
vitpepparkorn
3  
lagerblad
   
salt och peppar

Sås

50 g
Smör
0.75 dl
Vetemjöl
2 dl
Grädde
   
buljong från köttkoket
   
pepparrot
   
persilja

Tillagning

2h 30min
  1. Koka upp vatten. Dela köttet i 2–3 bitar, lägg högreven i vattnet, koka upp och sjud i 2 minuter. Byt ut vattnet och lägg återigen i köttet. Skala och dela morötter, lök, palsternackor och rotselleri i grova bitar. Lägg alla rotfrukter i grytan tillsammans med kryddorna. Låt sjuda i cirka 2 1/2 timme. Sila av buljongen.
  2. Sås: Smält smöret, rör ner vetemjölet till en slät massa. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Tillsätt buljongen under omrörning och låt såsen sjuda, reglera konsistensen med mer buljong. Låt sjuda minst 5 minuter så att all mjölsmak försvinner. Riv pepparroten fint och tillsätt till såsen tills det smakar lagom med pepparrot. Var inte snål med pepparroten; det är viktigt att såsen smakar mycket. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servering: Skiva upp köttet och lägg upp det med rotfrukterna. Slå såsen över. Toppa med persilja och lite riven pepparrot.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.