Annons

Ljust surdegsbröd

48h
0
2.4
1 Stycken
Av Bagarstugan Kategori Matbröd 3 juli, 2012 Tidning baka
Ljust surdegsbröd

Ingredienser

375 g
Vatten
50 g
bubblig surdeg av vete eller råg
580 g
Vetemjöl
12 g
Salt

Tillagning

48h
  1. dag 1: Blanda allt utom saltet i 5 minuter, eller tills degen är helt blandad. Kontrollera konsistensen, eventuellt kan lite mer mjöl behövas. Låt vila i 60 minuter. Tillsätt saltet. Blanda degen på maskinens lägsta växel i 10–15 minuter, eller dubbelt så länge för hand, tills degen är blank och elastisk. Forma ett runt bröd. Lägg det med skarven uppåt i mjölad jäskorg eller i en handduksklädd, mjölad skål. Täck med plast och jäs i kyl i 20–24 timmar.
  2. dag 2: Ta ut degen 30 minuter före avbakning. Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt eller baksten. Stjälp upp degen på plåten/bakstenen, mjöla och snitta brödet. Sätt in brödet längst ner i ugnen, sänk värmen till 225° och kasta in 3 isbitar eller 1/2 dl vatten på botten av ugnen. Baka brödet i cirka 40 minuter.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.