Annons

Levain

3h 20min
0
5
2 Stycken
Av Vallentuna sten... Kategori Matbröd 21 juni, 2012

Ingredienser

Levain

1 l
Vatten
1200 g
Vetemjöl
100 g
stenmalet rågmjöl
400 g
Vetesurdeg
10 g
Jäst
20 g
Salt

Tillagning

3h 20min
  1. Blanda allt utom saltet och arbeta ihop degen. När degen är elastisk som ett tuggummi tillsätts saltet. Kör du i maskin, låt degen gå cirka 30 sekunder efter det att saltet gått i. Knådar du för hand så knåda 1–2 minuter, beroende på hur stark du är.
  2. Lägg degen i ett väl inoljat tråg (plastback eller långpanna). Låt degen vila i cirka 1–2 timmar; den ska börja jäsa lite grann. Vik ihop degen och tryck till den försiktigt.
  3. Låt degen vila ytterligare 1–1 1/2 timme. Värm ugnen till 270°. Slå försiktigt ut degen på en mjölad yta. Sikta över rikligt med mjöl ovanpå degen. Stycka sedan upp bröden till 2 stora, långa limpor; ju mindre du rör degen desto bättre! Låt bröden vila i cirka 10 minuter, sedan ska de in i ugnen. Grädda i cirka 30 minuter.
  4. Stycka sedan upp bröden till 2 stora, långa limpor; ju mindre du rör degen desto bättre! Låt bröden vila i cirka 10 minuter, sedan ska de in i ugnen. Grädda i cirka 30 minuter.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.