Annons

Lammstek med örtiga flageoletbönor

0
Betygsätt
4 Portioner
Av recept.se Kategori Huvudrätt 28 juni, 2012 Tidning mat & vänner
Lammstek med örtiga flageoletbönor

Ingredienser

600 g
lammstek - urbenad och nätad
5 st
vitlöksklyftor
1  
litet knippe timjan
4 st
rosmarinkvistar
   
Olivolja
   
salt & peppar

Örtiga flagoletbönor

3 dl
flagoletbönor
3 msk
hackad persilja
2 msk
oregano - hackad
2 msk
körvel - hackad
1 st
vitlöksklyfta
   
Olivolja
   
salt & svartpeppar

Rostade svartrötter

6 st
svartrötter
   
Smör
   
salt & peppar

Tillagning

  1. Skär vitlöken i skivor och lägg under nätet på lammsteken tillsammans med örterna; det gör man lätt genom att lyfta lite på nätet. Gnid in steken med olivolja, salta och peppra. Ställ in i ugnen på 250° tills steken fått fin färg, sänk då värmen till 100° (öppna gärna luckan så att ugnen fort går ner i temperatur).
  2. Stek sedan vidare tills lammsteken har en innertemperatur på 56–58°. Ta ut steken ur ugnen och låt vila 10–15 minuter innan den skärs upp.
  3. Örtiga flageoletbönor: Lägg bönorna i blöt och koka dem i 20 minuter. Hacka vitlöksklyftan fint. Blanda örterna med bönorna och lite olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Rostade svartrötter: Skala svartrötterna och dela varje rot i tre bitar; lägg dem genast i vatten så att de inte missfärgas. Koka rötterna mjuka. Smält rikligt med smör och stek svartrötterna i det tills de får fin gyllene färg. Salta och peppra.
  5. Servering: Skär upp lammsteken i skivor i önskad tjocklek och arrangera med svartrötter och flageoletbönor.

Passar till

Bakverk & kakor
Marängtårta
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.