Annons

Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky

50min
0
3.8
2 Portioner
Av Anna Wendt Kategori Huvudrätt 27 juni, 2012 Tidning elle mat & vin

Ingredienser

Lammracks

500 g
lammracks
2 msk
Olivolja
4 msk
färska örter
1 nypa
salt och peppar
1 st
citron (rivet skal)

Rosmarinrostad potatis

9 st
potatisar
3 msk
Olivolja
5 kvistar
färsk rosmarin
1 nypa
salt och peppar
1 msk
Honung (kan man strunta i om man föredrar utan)

Rödvinssky

1 st
scharlottenlök
1 msk
Socker
2.5 dl
rödvin
2.5 msk
kalvfond + 2 dl vatten
1.5 tsk
majsstärkelse
1 nypa
Salt

Till servering

10 st
sparrisar (finns inte färsk sparris i knippe går frysta lika bra)
8 st
små tomater på kvist

Tillagning

50min
  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål. Massera in blandningen i lammracksen bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen når 60°.
  2. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Förbered under tiden såsen. Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.
  3. När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten.
  4. Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Passar till

Bakverk & kakor
Alassiokyssar
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.