Annons

Lakrits- och citroncheesecake

4h
0
3
Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 24 juni, 2012
Lakrits- och citroncheesecake

Ingredienser

botten

125 g
hasselnötter
0.5 dl
Socker
1.5 msk
Vetemjöl
1 msk
lakritspulver
75 g
smör - rumsvarmt

fyllning

4 st
Gelatinblad
2 st
Ägg
400 g
Färskost
2 dl
crème fraiche
1.5 dl
Socker
1 tsk
vaniljsocker
2 st
citroner - rivet skal och saft
1 st
citron - saften

lakritsglasyr

0.75 dl
Grädde
0.75 dl
Vatten
0.75 dl
Socker
2 msk
kakao
2.5 msk
lakritspasta

dekoration

   
engelsk konfekt

Tillagning

4h
  1. botten: Värm ugnen till 175°. Hacka nötterna grovt. Blanda nötter, socker, vetemjöl och lakrits i en bunke. Rör ner smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt bottnen svalna.
  2. fyllning: Lägg gelatinet i vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna något och häll därefter ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar.
  3. lakritsglasyr: Blanda ingredienserna till lakritsglasyren och koka ihop den under omrörning tills den tjocknar, cirka 15 minuter. Låt svalna, men inte stelna. Ta ur cheesecaken ur formen och stryk försiktigt ut lakritsglasyren. Ställ kallt fram till servering. (På bilden har glasyren kokat endast 10 minuter, vilket gör den rinnigare.) Dekorera med engelsk konfekt.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.