Annons

Knäckebröd

48h
0
Betygsätt
18 Stycken
Av Mats Krantz Kategori Matbröd 21 juni, 2012

Ingredienser

dag 1

250 g
Grovt rågmjöl
850 g
ganska lös surdeg av rågmjöl
100 g
Honung
12 g
torrjäst eller 50 g färskjäst

dag 2

   
degen från dag 1
500 g
Grovt rågmjöl
150 g
Honung
0.5 msk
brödkryddor
0.5 msk
koriander
20 g
Salt

Tillagning

48h
  1. dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke, täck med plastfolie och låt vila på köksbänken till nästa dag (cirka 24 timmar).
  2. dag 2: Sätt in en plåt eller, om du har, en baksten i ugnen; värm ugnen till 300°. Blanda degen från gårdagen med resten av ingredienserna och knåda i degblandare i 15 minuter, degen ska vara kladdig men inte lös; tillsätt lite vatten om det behövs. Mjöla bakbordet och forma en rund bulle av degen, låt jäsa på bakbord i cirka 1 timme. Väg upp degämnen, 100 g per styck, och forma runda fina bullar; det blir cirka 18 stycken. Låt jäsa cirka 30 minuter. Kavla ut runda, tallriksstora, tunna brödkakor och avsluta med en kruskavel. Ta ut ett runt hål i mitten och låt kakorna jäsa under duk i minst 1 timme. Spraya kakorna med lite vatten och grädda dem i ett par minuter, till dess att de ser färdiga ut. Ta ut dem och lägg i en hög, så att de inte slår sig. När de kallnat, häng upp dem på en stång och låt dem torka under en dag eller två.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.