Annons

Kinesiska dumplingar – Jiao zi

1h
0
Betygsätt
4 Portioner
Av recept.se Kategori Huvudrätt 24 augusti, 2012 Tidning mat & vänner
Kinesiska dumplingar – Jiao zi

Ingredienser

Deg

500 g
Vetemjöl
3 dl
Kallt vatten

Fyllning

500 g
fläskfärs
0.5  
salladskålshuvud
1  
Ägg
3  
salladslökar - finhackade
0.5  
gul lök - finhackad
2  
cm ingefära - skalad och finhackad
1 tsk
sesamolja
3 msk
mörk soja
1 tsk
Socker
2 msk
Salt

Tillagning

1h
  1. Deg: Blanda vetemjöl och kallt vatten. Degen får inte vara för klibbig. Låt den vila i cirka 30 minuter. Knåda ut degen till en rulle och skär i små cylindrar. Kavla ut varje cylinder till en cirkel några millimeter tjock och med cirka 10 cm diameter.
  2. Fyllning: Grovhacka salladskålen och kläm ut vätskan ur den med händerna. Blanda sedan kålen med köttet och rör därefter i resten av ingredienserna, tillsätt saltet sist. Ett tips är att nu koka upp vatten i en liten kastrull och koka en liten bit av fyllningen så att man kan provsmaka och justera sältan.
  3. Lägg en klick fyllning mitt på degrundeln (skalet), fukta runt kanten av skalet med lite kallt vatten och kläm ihop till en halvmåne. Vill man ha snygga dumplingar så kan man vika kanten tillbaka in mot sig själv så att ett solfjäderliknande mönster bildas.
  4. Tillagning: De vanligaste tillagningsmetoderna är kokning eller stekning. Vid kokning kokar man upp vatten i en stor kastrull och kokar sina dumplingar i omgångar. Det brukar vara lagom med cirka 8 minuter. En mer traditionell metod är att man lägger i dumplingarna, låter vattnet koka upp igen och slår i en kopp med kallt vatten, låter koka upp igen, slår i tre koppar kallt vatten och låter koka upp igen – och då ska de vara klara. Servera gärna dumplingarna med några olika dippsåser.

Tips från kocken

"Jiao zi brukar serveras med dippsåser. Till kokta jiao zi tycker Peter Liu att det är ett måste, till stekta är det inte nödvändigt. Vanligast är en blandning av ljus soja och mörk vinäger, vissa föredrar dock enbart vinäger (mörk eller röd). Ibland blandas det i vitlök, sesamolja eller chiliolja i dippen."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.