Annons

Kavring

48h
0
3
2 Stycken
Av recept.se Kategori Matbröd 11 juli, 2012 Tidning baka
Kavring

Ingredienser

Dag 1 - Anrörning

110 g
Fint rågmjöl
10 g
hel kummin
290 g
vatten - kokande
23 g
Salt

dag 2 - raskdeg

15 g
Jäst
290 g
vatten - ljummet
90 g
Rågsurdeg
350 g
Fint rågmjöl
   
anrörningen

Bortgörning

   
raskdegen
12 g
Jäst
235 g
mörk sirap
600 g
Fint rågmjöl

Pensling

   
smält smör

Tillagning

48h
  1. Dag 1– Anrörning: Mät upp mjöl, kummin och salt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om med en slev till en seg massa. Täck degen med lock eller plastfilm och låt stå i minst 24 timmar i rumstemperatur.
  2. Dag 2 – Raskdeg: Lös upp jästen i vattnet och surdegen. Tillsätt anrörningen (från dag 1) och mjölet, och knåda degen långsamt i degblandare (eller med degkrokar på elvispen) i cirka 5 minuter. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, 2–4 timmar.
  3. Bortgörning: Lägg raskdegen i degbunken och tillsätt övriga ingredienser (jäst, sirap, mjöl). Knåda till en deg långsamt i degblandare (eller med degkrokar på elvispen) i cirka 15 minuter på lägsta hastighet. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme. Dela sedan degen i 2 delar på mjölat arbetsbord. Forma till avlånga bröd och lägg ner i två smörade, rektangulära brödformar. Täck med duk och jäs i cirka 45–60 minuter, alternativt över natten i kyl. Sätt ugnen på 250°. Sätt en långpanna i botten på ugnen och en plåt i mitten på ugnen. Ställ in bröden på den varma plåten och häll cirka 1 dl vatten i den varma långpannan; stäng luckan snabbt. Alternativet till långpanna i botten av ugnen är att spruta in rikligt med vatten med en blomspruta när man sätter in bröden. Efter 5 minuter, sänk temperaturen till 180°. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda kavringen i cirka 90 minuter. Kontrollera med termometer att innertemperaturen har nått minst 98°. Ta ut bröden, stjälp upp dem ur formarna och pensla ovansidan med smält smör så att brödet får en härligt glansig yta.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.