Annons

Juldammsugare

2h
0
4
30 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 7 augusti, 2012 Tidning baka
Juldammsugare

Ingredienser

Mjuk pepparkaka

175 g
Smör
2.5 dl
Socker
3 st
Ägg
4.5 dl
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver
1 tsk
bikarbonat
2 tsk
mald kanel
2 tsk
malda nejlikor
1 tsk
mald kardemumma
1 msk
mald ingefära
1 tsk
Salt
1.5 dl
Filmjölk

Marsipan

500 g
Marsipan
   
några droppar röd hushållsfärg
   
potatismjöl till utkavling
200 g
Vit choklad

Fyllning

500 g
smulor av mjuk pepparkaka
125 g
Smör
0.75 dl
Cointreau

Tillagning

2h
  1. Mjuk pepparkaka: Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 2 liter. Vispa ihop smör och socker till en fluffig smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa noga. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en separat bunke. Rör ner detta i äggvispet omväxlande med filmjölken. Häll blandningen i den smorda kakformen och grädda i cirka 1 timme.
  2. Mixa kaksmulorna med smör och likör. Fyll blandningen i en spritspåse. Marsipan: Dela marsipanen i mindre bitar (eller riv den om du vill) och lägg i en bunke. Droppa ner några droppar karamellfärg. Blanda sedan marsipan och karamellfärg med elvispens vispar en stund. Om du behöver jämna till färgen, lägg allting i en plastpåse, stäng igen den och knåda tills marsipanen är jämnt röd. Pudra arbetsbordet med lite potatismjöl och kavla ut marsipanen till en rektangel; marsipanen ska vara ett par millimeter tjock. Spritsa fyllningen i tre långa strängar på rektangeln, rulla in fyllningen och skär vartefter, slut rullarna med skarven nedåt. Dela rullarna i 5 cm tjocka stubbar. Lägg dem på en bricka och ställ kallt någon timme.
  3. Montering: Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Doppa dammsugarnas ändar i chokladen och lägg dem att stelna på bakplåtspapper. Förvara kallt.

Passar till

Bakverk & kakor
Saffransskorpor
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.